Biały piec na drewno gotowy do rozpalenia

Jak rozpalić ogień w Twoim kominku

Rozpalanie pieca czy kominka może wydawać się trudne, ale jeśli będziesz postępował zgodnie z tym przewodnikiem krok po kroku, nauczymy Cię sztuczek, dzięki którym ta czynność stanie się prosta.

Dlaczego nie mogę rozpalić ognia w kominku?

Nie wszyscy wiedzą, że istnieją różne sposoby rozpalania ognia w kominku lub piecu opalanym drewnem. Staromodny sposób, którego wiele osób nauczyło się w dzieciństwie, polega na rozpalaniu ognia z kilku polan i lekkiego papieru lub podpałek na dnie.

O wiele skuteczniejszą metodą jest metoda „z góry na dół” lub „metoda szwajcarska”, w której drewno o różnych rozmiarach układa się w górę coraz mniejszymi kawałkami drewna i rozpala ogień od góry stosu. Wytwarza się wtedy mniej sadzy i cząstek, zapewnia lepszy dopływ powietrza i sprawia, że ​​ta sama ilość drewna wystarczy na dłużej. Piec szybciej osiąga temperaturę roboczą (moc znamionową), a gazy spalają się lepiej.

Jak rozpalić ogień w piecu

Przewodnik krok po kroku, jak prawidłowo rozpalić ogień

Blond kobieta siedzi przy białym piecu na drewno Scan 83-2 i zapala kominek

Czego potrzebujesz:

  • 2-3 duże polana
  • 2 średnie polana
  • 8-10 mniejszych szczap do rozpałki
  • Kilka podpałek
  • Zapałki lub zapalniczka
Zbliżenie boku białego pieca na drewno Scan 83-2 i kobiecej dłoni regulującej zawory powietrza

1. Wyreguluj ciąg w piecu

  • Otwórz wszystkie zawory. Wszystkie zawory ciągu i zapłonu powinny być całkowicie otwarte, aby podczas rozpalania zapewnić dobry ciąg dla ognia.
  • Jeśli w pomieszczeniu występuje podciśnienie, ważne jest, aby upewnić się, że w domu jest wystarczająca ilość powietrza, a piec miał wystarczającą ilość tlenu do spalania. Wentylator kuchenny i wyciąg wentylacji mechanicznej, które usuwają zużyte powietrze z domu, mogą zmniejszyć ciąg w kanale dymowym niezbędny podczas rozpalania.
Ogień w piecu opalanym drewnem Scan 83-2 i zapalająca go kobieca dłoń

1. Rozpalaj ogień warstwami, aby zapewnić prawidłowe spalanie drewna

  1. Na dnie komory spalania umieść dwa duże polana
    w odległości około 1 cm między nimi.
  2. Następnie ułóż warstwę średniej wielkości polan, zachowując około 1 cm odstęp między.
  3. Ułóż drewno rozpałkowe, najlepiej w kilku warstwach, w poprzek poprzedniej warstwy.
  4. Na warstwę drewna rozpałkowego ułóż 2-3 podpałki.

3. Zapal to!

Ostatni krok jest łatwy: po prostu rozpal ogień, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, aż ogień się roznieci, zanim całkowicie je zamkniesz. Dobrym pomysłem jest pozostawienie zaworów zapłonowych otwartych do czasu, aż ogień zacznie się dobrze palić (15 – 20 minut).

Rozpalanie od góry zapewnia szybsze nagrzanie paleniska, lepszy ciąg w rurze dymowej i kominie, więcej tlenu do spalania i wyższą temperaturę. Płomienie znajdujące się na górze podgrzewają polana znajdujące się niżej. Powolny zapłon i niska temperatura zwiększają ilość pyłu unoszącego się w powietrzu , a tego chcemy uniknąć.

Nie napełniaj pieca na drewno zbyt mocno

Wkładaj drewno w ilości odpowiadającej 25% objętości komory spalania. Pozwala to na szybkie osiągnięcie wystarczająco wysokich temperatur w strefie spalania, aby gazy i cząstki stałe zostały całkowicie dopalone. Pomaga to również uniknąć osadzania się warstwy sadzy na szybie pieca.

Borykasz się z sadzą na szybie swojego pieca lub kominka? W takim razie możesz być po prostu zbyt ostrożny z ogniem. Podpowiadamy, dlaczego i w jaki sposób możesz usunąć sadzę z szyb kominka:

Blond kobieta siedzi przy białym piecu opalanym drewnem Scan 83-2 i pije herbatę

Użyj suchego drewna

Może to wydawać się oczywiste, ale wiele osób używa drewna, które nie jest wystarczająco suche, aby można było je spalić. Suche drewno jest preferowane z wielu powodów; Wilgotne drewno nie tylko słabo się pali, ale także emituje mniej ciepła, ponieważ więcej energii zużywa się na parowanie, a nie na ogrzanie pomieszczenia.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak łatwo sprawdzić, czy drewno jest wystarczająco suche, przygotowaliśmy tutaj kilka wskazówek:

Czysty piec kominkowy firmy Scan to dobry sposób na oszczędzanie energii

Dzięki czystemu piecowi z nowoczesną technologią spalania, drewno opałowe zostanie lepiej wykorzystane, osiągając nawet dwukrotnie wyższą temperaturę w Twoim domu. Dzięki temu oszczędzasz pieniądze, a Twój piec lub kominek na drewno zużywa mniej drewna do ogrzania.

Blond kobieta siedzi przy białym piecu opalanym drewnem Scan 83-2 i pije herbatę

Jeśli wszystkie stare piece na drewno zostaną zastąpione nowymi piecami o czystym spalaniu i będą używane zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji obsługi , udział w całkowitej emisji cząstek zostanie radykalnie zmniejszony. Wybierając piec o czystym spalaniu, pomagasz  zmniejszyć emisję cząstek stałych nawet o 80% .

W międzyczasie możesz odpocząć przy swoim kominku, mając pewność, że cieszysz się ciepłem energooszczędnego i zrównoważonego pieca na drewno .