Ozdoby z piór i bazi

Tradycyjne duńskie bułeczki Fastelavn z kremem waniliowym

Duńska wersja „Fastelavn” (Ostatnia Niedziela) to wspaniała i popularna tradycja rodzinna, podczas której dzieci przebierają się na karnawał i bawią się. Największą atrakcją dla większości dorosłych jest zaciśnięcie zębów w pysznej bułce z nadzieniem. Istnieje przepis na każdy gust, ale my przedstawiamy Państwu tradycyjny, smaczny duński „Fastelavnsbolle”

Fastelavn

Przepis na „Fastelavnsboller” z kremem waniliowym

12 - 16 bułek

Składniki na na Fastelavnsboller

Ciasto:
 

200 g masła
1 ½ dl mleka
1 opakowanie drożdży
1 jajko (ubite)
25 g cukru
ok. 350 g mąki pszennej

Składniki na krem waniliowy

Krem:

2 ½ dl śmietanki
½ laski/strąka wanilii 
25 g cukru
2 żółtka
2 łyżki skrobi kukurydzianej

 

Lukier:

Woda z cukrem pudrem

Jak zrobić ciasto na bułki pszenne ...

  1. Rozpuść masło i pozwól mu lekko ostygnąć.
  2. W dużej misce wymieszaj drożdże z odrobiną mleka.
    Dolać resztę mleka, dodać jajka, ostudzone masło, cukier i mąkę.
  3. Ciasto dobrze wymieszaj lub ugniataj w mikserze.
    Ciasto powinno być klejące, ale lekko miękkie. Połóż ściereczkę na misce i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przepis na bułki pszenne
Możesz zrobić nasz przepis bezmleczny, zamieniając zwykłe mleko na mleko owsiane, a masło na wersję wegańską.

... a jak krem waniliowy

Śmietankę zagotować z rozłupaną laską wanilii i cukrem. W małej misce wymieszaj żółtka jaj ze skrobią kukurydzianą. Mieszając, wlać trochę wrzącej śmietanki do masy jajecznej i wlać mieszaninę z powrotem na patelnię. Gotuj budyń przez 3 min. mieszając.

Przepis na krem waniliowy

Jak wykonać bułki

  1. Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole za pomocą wałka.
  2. Pokrój go na 12-16 kwadratów i na każdy kwadrat połóż łyżkę kremu.
  3. Ciasto zawinąć wokół kremu i zamknąć szczelnie, ściskając je palcami. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, „szwami” skierowanymi w dół.
  4. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. w ciepłym miejscu.
  5. Pieczemy je na środku piekarnika w temperaturze 225 stopni C przez ok. 15 minut.
  6. Pozwól bułkom ostygnąć.
  7. Wymieszaj lukier i udekoruj bułki.

Jak zrobić bułki

Dlaczego świętujemy Fastelavn?

Fastelavn jest wstępem do Wielkanocy i w dawnych czasach ludzie pościli od pierwszego wtorku po niedzieli ostatkowej (Fastelavnssøndag) aż do Wielkanocy. Wtorek Ostatkowy przypada zawsze na siedem tygodni przed Wielkanocą, a data zmienia się z roku na rok. Dlatego też ostatnią noc przed Wielkim Postem uczczono dużą ilością jedzenia i napojów, które wkrótce miały zostać zakazane. Po reformacji Wielki Post stracił w Danii na znaczeniu. Zamiast tego niedziela stała się teraz spotkaniem rodzinnym i świętem dla dzieci.